RTS EPD:tä haetaan täyttämällä hakemuslomake. Lähetäthän EPD-hakemuksen meille liitteineen viimeistään 3 työpäivää ennen kokousta, jotta hakemus liitteineen ehditään tarkistaa. Seuraavat EPD-kokoukset ilmoitetaan etusivulla.

Jotta yritys voi hakea RTS EPD:tä, täytyy yrityksellä olla lisäksi seuraavat tiedot valmiina:

  • allekirjoitettu ympäristöseloste, josta käy ilmi kaikki malliselosteessa esitetyt asiat
  • verifiointiraportti
  • verifioinnin tarkistuslista
  • projektiraportti
  • keskusteluraportti verifioijan ja laskijan välillä
  • tuoteseloste
  • käyttöohje
  • ympäristöselosteen tiedot ILCD+EPD-muodossa XML tiedostona tai ZIP kansiossa ja excel-tiedostona (EN15804:2019)

Huom. Jos hakemuksesta puuttuu liitteitä, hakemusta ei käsitellä. Prosessi aloitetaan, kun kaikki tarvittavat liitteet on saatu.

Lue lisää ympäristöselosteista ja hakuprosessista RTS EPD Guidelinestä. Guideline on ladattavissa Materiaalit-sivulla.

RTS EPD:t hyväksytään Rakennustietosäätiö RTS:n päätoimikunnan asettamassa selostetyöryhmässä. Työryhmä varmistaa, että kaikki oleellinen tieto on esitetty niin selosteessa, verifiointitodistuksessa kuin hakemuksessa. Rakennustieto ilmoittaa yritykselle hyväksynnästä, jonka jälkeen yrityksellä on oikeus liittää RTS EPD -logo selosteen yhteyteen.

Rakennustieto hyväksyi EN15804 + A1 mukaan laadittuja selosteita 7/2022 saakka. 8/2022 lähtien hyväksytään ainoastaan selosteita, jotka on laadittu EN15804+A1+A2 (EN15804:2019) mukaan.

Hyväksytyt selosteet listataan Selaa julkaistuja RTS EPD-ympäristöselosteita -sivulle, jossa on mainittuna kaikki hyväksytyt, voimassa olevat selosteet. Tämän lisäksi yrityksellä on mahdollisuus saada maininta RTS EPD:stä Rakennustiedon RT-tuotetietokantaan.

Standardin EN 15804 mukaan seloste on voimassa viisi vuotta verifioinnista. RTS EPD -tunnuksen käyttöoikeutta voi hakea selosteen voimassaoloaikana.

RTS EPD -hyväksynnästä veloitetaan julkaisumaksu. Katso EPD julkaisuhinnasto täältä.


Moni yritys käyttää EPD:n tekemiseen ulkopuolista toimijaa, etenkin ensimmäistä selostetta tehdessä. Toimijoita on markkinoilla paljon ja tässä on listattuna muutamia. Kaikki hyväksytyt verifioijat ovat myös osaavia EPD:n tekijöitä.